Niespotykana babka z serkiem.

Na tegoroczną Wielkanoc, postanowiłam upiec babkę. Na ten przepis trafiłam na stronie mojewypieki.com. W życiu nie jadłam tak pysznej babki. Serek przełamał jej smak, była lekka i puszysta. Rozeszła się w ciągu chwili, mimo że było wiele innych ciach.

Składniki:

  • 240 g serka kremowego typu philadelphia
  • 170 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodać serek kremowy, w dwóch turach, cały czas ucierając. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia.

Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. Można użyć keksówki (o wymiarach 10 x 20 cm), ale ja użyłam standardowej foremki do bab. Nie wyrosła ona do samego szczytu, ale wyglądała w porządku.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce. Udekorować lukrem.

Składniki na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Składniki na lukier utrzeć grzbietem łyżki do uzyskania błyszczącej, lekko gęstej masy. W razie konieczności dodać wiecej wody lub cukru pudru, regulując konsystencję lukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>