Tarta bananowa z truskawkami

Ulubiona tarta mojej mamy. Jest na cieście razowym i łatwa w przygotowaniu. Smakuje najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.

Składniki:

Ciasto razowe:

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 160 g masła
  • szczypta soli
  •  5 łyżek brązowego cukru
  •  1 duże jajko

Masa kajmakowa czekoladowa:

  • 1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
  •  1/2 szklanki brązowego cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady

oraz:

  •  500 ml śmietany 30%
  •  4  łyżki cukru pudru
  •  4, 5 bananów
  •  sok z połówki cytryny
  •  czekoladowe wiórki
  • ok 10 dużych lub 15 mniejszych truskawek

Razowe ciasto: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz cukier. Rozetrzeć palcami masło z mąką, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w gładką kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy (24cm). Zawinąć na wałek i tak przenieść do formy. Ciastem wylepić dno i boki formy. Jeśli będzie się rwało wyłożyć formę kawałkami ciasta, doklejając je i ugniatając w wolnych miejscach. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni. Przed pieczeniem ciasto musi być schłodzone. Formę z ciastem nakryć folią aluminiową, tak aby zakrywała nie tylko dno ale i jej boki. Na wierzch wysypać „obciążenie”: suchą fasolę, ryż lub migdały, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 12 – 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Masa kajmakowa czekoladowa: Śmietankę i cukier umieścić w rondelku (najlepiej z grubym dnem) i mieszając zagotować. Gotować przez około 40 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor na jasnobrązowy. Odstawić z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać aż całkowicie się roztopi.

Wykończenie: Śmietankę  (500 ml) ubić na maksymalnych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodać po 1 łyżce cukier puder  i ubijać jeszcze przez około 2 minuty. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić dużą ilością soku z cytryny. Na kruchy spód wyłożyć masę kajmakową z czekoladą, na wierzch ułożyć banany i przykryć bitą śmietaną z truskawkami (można łyżką). Wierzch posypać wiórkami z ciemnej czekolady.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>